MADINGIAU AR PRAKTIŠKIAU?

2018-05-15

Seniau šefai vilkėdavo vien baltos spalvos švarkus ir dryžuotas, languotas arba su čili pipirų raštu kelnėmis. Šiandien žaidimo taisyklės pasikeitė ir jaunoji virėjų karta rūpinasi stiliumi ne mažiau nei rūbo funkcionalumu.

Bet apie viską nuo pradžių. Grįžkime į klasikinį virėjo įvaizdį. Kas tai?

Dvigubas užsegimas – virtuvėje šefas gamina su vienu skvernu, o išėjęs pabendrauti su svečiais, perisisega sagas ir paslepia virtuvės dėmes, tad svečius pasitinka su švariuoju skvernu. 

Kaklaskarė – seniau virtuvėje dar nebuvo tinkamo kondicionavimo sistemos, tad kaklaskarė tarnaudavo kaip prakaito šluostė. Dabar, “kondicionierių eroje”, kaklaskarė tapo labiau tradiciniu virėjo atributu, nei praktišku ir reikalingu aksesuaru.   

Aukšta šefo kepurė – kad šefai galėtų jaustis lygūs su karaliais, virtuvėje būdavo nešiojamos išties aukštos kepurės - kuo aukštesnė kepurė – tuo aukštesnis rangas.

                             

 

FORMALI ŠEFO UNIFORMA - KAM TAI RŪPI?

Taigi – hierarchija virtuvėje, o tiksliau aprangoje, tam tikra prasme vis dar egzistuoja, tačiau hierarchija virtuvėje …? Kaip tuomet į virtuvę pritauksite naujų, kūrybingų, Z kartos virėjų, kurie yra laisvi, skanduojantys “visi mes lygūs”?Seniau, švarką virėjai vilkėdavo tam, kad atrodytų reprezentatyviai savo svečiams ir išsiskirtų iš minios – “VISI ŽINO, KAD ŠEFAS AŠ”. Tačiau šiais laikais, kai nauja karta formalumą vadina nebūtinu ir dirbtinu, gal net nenatūraliu  elgesiu, ką daryti su daugiau nei 200 metų gyvuojančia šefo uniforma? Kokiais būdais jaunoji karta išreiškia pagarbą savo profesijai?

 

Atsakymas - jaunosios kartos šefai patys ėmėsi kurti sau rūbus!

Ėmiau manyti, kad būti šefu – yra pats “kiečiausias” darbas, žmonės trokšta dirbti virtuvėje, tai yra “rock star” gyvenimo būdas!.. Tačiau niekas nenori pasirodyti toliau už virtuvės ribų su formalia šefo uniforma.. “

Tai yra frazė jauno šefo, dirbančio viename iš New York’o restoranų. Beje, šis vaikinas įkūrė savo rūbų šefams linija ir sėkmingai ją plėtoja toliau. 

                                       

 

Šiuolaikinėje virtuvėje itin jaučiasi stilius ir kiekvieno darbuotojo individualumas. Jis pasireiškia per dažnai iš po rankogalių pasirodančias tatiuruotės, “Rock star” įvaizdžio detalėse. Tiesą pasakius, nenustebkite, jei virtuvėje vietoj Crocs batų pamatysite Gucci prekės ženklo batus...

Šiandien darbas virtuvėje – itin kūrybiškas. Taigi, kūrybingos asmenybės renkasi čia. O jos tikrai nenori atrodyti įprastai, juolab formaliai. Šios asmenybės nori kalbėti apie savo požiūrį į maistą, gyvenimo būdą, šiuolaikiškumą – ir tai atsiskleidžia ne tik lėkštėje ar restorano interjere – tai atsiskleidžia ir aprangoje.

KAS PO TUO SLYPI?

Pasaulis tampa laisvesnis, sąmoningesnis, daugėja žmonių, norinčių gyventi švariau, kokybiškiau, ekologiškiau. Tvarioji mada skverbiasi visur – virtuvėje tai pasireiškia nuo patiekalų ir jiem naudojamų ingredientų ingredientų iki šefo aprangos stiliaus. Taigi, tai ateina – pasiruoškite!