Šefas Ruslan Bolgov ir ką gali malonumas skaniai pavalgyti
2019-04-30Jei ne žinomo Lietuvos virtuvės šefo Ruslan Bolgov močiutė, šiandien Ruslaną tikriausiai laikytume mados ekspertu. Bet apie viską iš pradžių.
Visuomet įdomu iš savo srities profesionalo išgirsti istoriją apie tai, kur prasidėjo jo meistrystė. Juk kažkuriuo gyvenimo tarpsniu mes visi esame pabuvoję “tose pačiose rogėse”, tik vėliau kiekvienas radome savus kelius į ten, kur esame dabar. Štai, iš Visagino kilęs Ruslanas Bolgov savo kelią į profesionalią virtuvę pradėjo nuo aiškaus suvokimo, kad skaniai pavalgyti yra didysis malonumas (matote, jau esam tose pačiose “rogėse” :) ) Dar būdamas mažas, jis buvo didžiausias savo močiutės gaminamo maisto gerbėjas.
“Šiai dienai bandau atgaminti tą patį skonį, kokį prisimenu iš vaikystės, bet deja, su atradimais naujų produktų, turbūt skonio receptoriai taip pasikeičia, kad grąžinti prieš 30 metų ragautą skonį tampa neįmanoma, bet svarbiausia, kad meilei maistui laikas nepavaldus.” – prisimena Ruslanas.
Pirmasis darbas virtuvėje – akistata su koldūnais. Ruslanas miklino savo rankas darbuodamasis su konditerijos gaminiais. ”... neapsakomas malonumas, kai pajunti, jog po kelių mėnesių darbo minkoma tešla tampa lengvai valdomu įrankiu tavo rankose, o nebe tu jau jos įkaitas :) “ Paklaustas apie tai, kuo dar užsiimtų žymusis virėjas, jei ne kulinarija, jis nedvejodamas atsakė “Aš neabejingas grožiui, esu estetas, tad neabejoju, kad puikiai sutarčiau su mada, kinu, įsivaizduoju save ir galerijos savininku. Tik, kai mane supa grožis, galiu kurti ir eiti pirmyn.” Restoranų versle grožio nestinga, kūrėjai šlovinami, o jų sukurti šedevrai gniaužia kvapą, tad malonumas skaniai pavalgyti tampa nuostabiu nuotykiu.
Akivaizdu, kad to tobulo, į kraują įaugusio močiutės maisto skonio paieškos yra išradingojo virtuvės šefo variklis ir įkvėpimas. Negana to, virtuvės šedevrai dažnai būna įkvėpti ir klaidų, kurios pasitaiko netyčia sumaišius neplanuotus ingredientus, ar įdėjus per didelį kiekį prieskonių. Štai taip Ruslanas sėkmingai laužo nusistovėjusius skonio stereotipus ir diktuoja naujas taisykles.
"Maistas turi būti apgaulingai paprastas, jaudinamai skanus ir nepriekaištingai patiektas" – po ilgametės įsitikinęs entuziastingasis šefas.